fredag, mars 27, 2009

”Robert de Niro och Thommy Berggren lärde känna varandra – bland annat såg Thommy de Niro på en teaterscen i New York.”


I Dagens Metro intervjuas Thommy Berggren inför premiären på hans uppsättning av I väntan på Godot i morgon:

”Thommy Berggren skulle först ha spelat mot de Niro i Sergio Leones filmklassiker Once upon a time in America. Så de Niro och Thommy lärde känna varandra – bland annat såg Thommy de Niro på en teaterscen i New York.
– Bob var oerhört nervös, kanske just för att han visste att han inte var så speciellt lysande på teaterscen. Jag hade sopat golvet med honom.
– Men jag frågade om vi inte kunde spela på scen tillsammans. Han och jag i I väntan på Godot. Han tvekade. Men, sa jag, om jag ordnar Ingmar Bergman som regissör? Dagen efter ringde jag Ingmar i Sverige och frågade om han inte ville göra pjäsen med oss. ”På ett villkor, om vi repeterar i Stockholm, på Sal 1. Fan att jag åker till New York”. Men när Ingmar hade läst pjäsen ringde han igen och sa ”Å va fan ska jag göra då?”. Han menade att pjäsen redan var regisserad i texten av Beckett själv. Och det ligger något i det.”

Det är en version av historien. Thommys version. En annan kan vara att de Niro inte hade den blekaste om vem den här spinkiga, svenska sprätten var som ville spela teater med honom och sa sig ”känna Ingmar”.

Men enligt Thommy föll det alltså på att Ingmar Bergman inte ville åka till New York.

Sedan är det ju även oerhört komiskt att Thommy kallar de Niro ”Bob” som en annan Scorsese. Efter att n ä s t a n fått en roll i samma film och därefter sett honom på en teaterscen.

2 kommentarer:

Weman sa...

Ja, men man kan ju bara garva åt det. Berggren är så fantastiskt "full of it".
Och så länge han är bra på att berätta historier, så köper jag det. Glöm inte hans insats i Stefan Jarls "Liv till varje pris".
Den historien om Bergman och Berggrens provfilmning är helt fantastisk!

Hannes Dükler sa...

Fugan, ja. Jag förringar absolut inte Thommys fabuleringsförmåga. De första minuterna av "Muraren" är ju fantastiskt skojiga.